Van plan om je bedrijf te verduurzamen? Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om een groener bedrijf te realiseren. Zo helpt het isoleren van spouwmuren, het reguleren van verlichting en verwarming en het zelf opwekken van groene energie zakelijk. Als ondernemer in Nederland is het sinds het begin van 2019 verplicht om aan te kunnen tonen dat je iets met duurzaamheid binnen je bedrijf doet. Dat is uiteraard niet de enige reden waarom je dergelijke groene stappen zou moeten ondernemen. Het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen is bijvoorbeeld erg gunstig voor de energiekosten van je bedrijf. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van zonnepanelen voor je zaak.

Zonnepanelen zorgen voor minder energiekosten

Het grootste voordeel van het investeren in zakelijke zonnepanelen is het feit dat je uiteindelijk veel lagere energiekosten hebt. Zonnepanelen betaal je per stuk; per bedrijf hangt het af van hoe hoog je energieverbruik is hoeveel zonnepanelen je moet hebben. Houd er in ieder geval rekening mee dat het aanschaffen van zonnepanelen best wat geld kost. Maar: maak je minstens 25 jaar gebruik van je zakelijke zonnepanelen, dan heb je die investering er al drie tot vier keer uitgehaald. Alleen daarom is het investeren in het vergroenen van je bedrijf al de moeite en het geld waard: je bespaart uiteindelijk enorm op je energiekosten.

Zonne-energie is groen en beter voor de wereld

Ook is het een prettig idee dat je je steentje bijdraagt aan een betere wereld en een groener milieu. Wist je dat klanten vandaag de dag sneller voor een bedrijf kiezen dat kan aantonen dat ze ook maar iets ondernemen voor een groenere wereld? Wat ook fijn is, is dat groene energie regelmatig goedkoper is dan grijze energie. Omdat groene energie uit onuitputtelijke natuurlijke bronnen wordt gehaald, kan deze vorm van energie nooit op gaan. Grijze energie heeft een houdbaarheidsdatum, waarbij je afhankelijk bent van eventuele stijgingen van tarieven. Met groene energie heb je dus meer zekerheid, ben je beter bezig voor de wereld én betaal je minder. Win-win situatie dus.

Zonnepanelen worden gesteund door overheid

De stap naar een duurzaam bedrijf wordt gesteund door de Nederlandse overheid. Aan het begin van 2019 is de Wet Milieubeheer van kracht gegaan. Hoewel deze wet al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw bestaat, wordt er nu daadwerkelijk gecontroleerd of bedrijven aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen. Hierin staat onder andere dat bedrijven en instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken informatieplicht hebben en stappen moeten ondernemen om duurzamer te werken. De overheid steunt hierbij bedrijven en ondernemers die dat doen: er zijn diverse belastingvoordelen en subsidies te verkrijgen voor zakelijke zonnepanelen. In 2019 kun je in ieder geval nog gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Meer informatie hierover vind je op Energie-Zakelijk.nl.