Voor de meeste ondernemers in Nederland is de energierekening een van de grootste kostenposten binnen het bedrijf. Hierbij ligt het er natuurlijk aan wat voor soort bedrijf je hebt: mega kantoren en fabrieken verbruiken uiteraard meer energie dan een zzp’er die thuis aan het werk is. Besparen op energie is voor veel Nederlandse ondernemers een goed idee om wat extra geld over te houden. Sinds het begin van 2019 is duurzamer werken overigens ook verplicht: de Wet Milieubeheer verplicht Nederlandse bedrijven om energie te besparen binnen het bedrijf. Hoe kan dat beter dan overstappen op duurzame energie? In dit artikel lees je daar meer over.

Meten is weten: check je energieverbruik

Voordat je overstapt op een groene energieleverancier is het aan te raden om je energieverbruik in kaart te brengen. Hierbij kun je kijken naar het totale verbruik van het bedrijf, maar je kunt er ook voor kiezen om per afdeling te controleren hoeveel energie er wordt verbruikt. Op die manier weet je precies waar de ‘problemen’ liggen en waar je eventueel kunt besparen. Het handige van zo’n klein onderzoek binnen je bedrijf is dat je vaak direct zelf aan de slag kunt gaan om energieverbruik terug te dringen. Zo weet je bijvoorbeeld waar je kunt gaan voor isolatie, hoe het zit met gebruik van verlichting en waar elektrische apparaten uitgeschakeld kunnen worden.

Vergelijk groene energieleveranciers met elkaar

Weet je een beetje wat je verbruikt qua zakelijke energie en wat je daar momenteel voor betaalt? Energie grootzakelijk vergelijken is de volgende stap, mits je natuurlijk een grootzakelijk verbruiker bent. In Nederland zijn er diverse energieleveranciers die groene energie leveren voor een scherpe prijs. Online kun je je wensen en gegevens omtrent je zakelijke energieverbruik invullen in een vergelijker waarna het systeem automatisch voor je op zoek gaat naar de beste aanbieding. Hier hoef je zelf niet zoveel voor te doen, behalve dé energieleverancier van duurzame energie kiezen die het beste bij jouw bedrijf past. Onze tip: vergelijk ieder keer weer opnieuw als je contract op korte termijn afloopt, zodat je altijd een goede aanbieding pakt en dus nooit te veel betaalt voor je energie.

Als ondernemer zelf energie opwekken

Natuurlijk kun je nog net een stapje verder gaan wanneer het gaat om het verduurzamen van je bedrijf. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om zelf energie op te wekken? Tegenwoordig kun je dit al op verschillende én betaalbare manieren doen. Zakelijke zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een goede investering voor je bedrijf. Nadat je dergelijke panelen aan hebt geschaft, kun je ervan uitgaan dat je deze investering binnen enkele jaren er al uit hebt. Vervolgens profiteer je van gratis energie die ook nog eens duurzaam en dus goed is. Omdat de Nederlandse overheid dit soort duurzame stappen binnen het bedrijfsleven stimuleert, zijn er verschillende belastingvoordelen waar je gebruik van kunt maken. Meer weten over zakelijke zonnepanelen? Check Minder.nl voor de beste tips omtrent zakelijke groene energie en meer.