Als je kinderen hebt of als er kinderen on the way zijn, moet je over veel dingen na gaan denken. Dan heb ik het niet alleen over de luiers, kleding, oppas, scholen, sporten, hobby’s en alle dagelijkse zaken. Dan heb ik het ook over de inrichting van het huis. Niet alleen een kamer moet worden vrijgemaakt, maar het hele huis moet baby-proof worden gemaakt. Lees hier over een aantal tips die ik als vader aan andere ouders zou willen meegeven.

Tips

  1. Allereerst is het erg belangrijk dat het huis veilig gemaakt wordt. Dit betekent verschillende dingen. Losse elektriciteitssnoeren moeten worden weggewerkt. Stel je voor dat een kind dit in zijn of haar handen krijg en misschien wel in zijn of haar mond stopt? Dat is de nachtmerrie van iedere ouder! Werk deze goed weg, door het bijvoorbeeld aan kastjes vast te maken. Of gebruik hier een bepaalde plint of lat voor. Een ander veiligheidspunt is één die iets meer voor de hand ligt: de trap. Een hekje voor de trap zal voorkomen dat jouw kind van de trap af rolt. Zorg uiteraard wel voor een hekje die niet zomaar door kinderen te openen is. Eentje met een kinderslot. Wel zo handig.
  2. Werk in de hoogte. Daarmee bedoel ik: hoge kastjes en hoge planken. Deze tip hangt behoorlijk samen met de veiligheidstips. Je kunt namelijk in de hogere kastjes en op de hogere planken “gevaarlijke” huishoudelijke spullen bewaren. Zoals bleek, wasmiddel, vaatwasserblokjes en andere schoonmaakmiddelen. Ook voor kinderen die al iets ouder zijn is dit een goed idee: stop alle zoetigheden waar de kinderen graag maar al te veel van eten veilig in een hoog kastje weg, zodat ze hier niet meer ongevraagd bij kunnen.
  3. Dubble trouble. Heb jij toevallig twee kinderen on the way? Dan zorgt dat niet alleen voor dubbele slapeloze nachten en zorgen, maar ook voor dubbele uitgaven en een voller huis. Speel hier tactisch op in. Schaf bijvoorbeeld een stapelbed aan. Dat is bovendien hartstikke leuk voor kinderen: altijd logeerpartijtjes! En ook in de badkamer, zou een dubbele wastafel heel wat duwen en trekken schelen!
  4. Speelplezier. Kinderen houden van spelen en hebben hier over het algemeen veel speelgoed voor voorhanden. Word jij, net als iedere ouder, ook helemaal gek van al het speelgoed wat door iedere kamer van het huis slingert? Maak dan duidelijke afspraken met je kinderen en schaf een opbergdoos aan. Deze kun je – bij gebrek aan ruimte – vaak ook kwijt onder een bed. De kinderen moeten na iedere keer spelen netjes het speelgoed terug stoppen in de doos en het huis ziet er opgeruimd(er) uit!