Een rollator kopen is niet per se een pretje. En hoe maak je een keus? Een rollator kopen is niet zomaar iets. Het is goed om je in te leven en onderzoek te doen. Waar begin je bij het onderzoeken voor een rollator? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet voor jouw zoektocht naar een rollator.

Bij het bepalen wat voor jou de beste rollator is, zijn er een aantal punten die je worden aangeraden. Allereerst: het is natuurlijk een ontzettend persoonlijke kwestie. Iedereen denkt er anders over en daarom is het ook belangrijk dat je een rollator uitprobeert. Iedereen heeft natuurlijk een andere maat, maar het laten opmeten van jouw maat is misschien wel het belangrijkste om te doen. Dit is ook stap 1 bij jouw zoektocht naar de juiste rollator.

De juiste maat

Het opmeten van de juiste maat doe je door rechtop te staan en je handen langs je lichaam te laten hangen. Daarna meet je de afstand van je polsen tot aan de grond. Het is dus ontzettend makkelijk en je kan dit ook prima thuis doen. Hierdoor meet je de gebruikshoogte van de duwhandvatten. Als je dit goed hebt opgemeten krijg je geen rugpijn tijdens het lopen met de rollator. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de klachten maar laat oplopen, terwijl je ze wil voorkomen en verzachten.

Het gewicht

Bij een rollator kopen is het goed om te kijken naar het gewicht. Je hebt allerlei verschillende soorten vormen en maten. Als een rollator minder weegt als 8 kg, valt de rollator onder de lichtgewichte rollators. Dit komt steeds vaker voor. Bij de meest traditionele rollator modellen ligt het gewicht vaak rond de 11 kg. Het hangt ook af van jouw spierkracht welke rollator goed bij je pakt. Welk gewicht kan je makkelijk optillen bij drempels? Dit is iets wat je dus bij jezelf moet nagaan en ook zeker kan uitproberen. Ben je vaak op reis? Dan kan je het beste kiezen voor een reis rollator. Deze kan je gemakkelijk inklappen en dus makkelijk met je mee vervoeren op reis.

De zithoogte

Bij het meten van je zithoogte kan je in een stoel gaan zitten en kijken op welke stoel je het fijnst zit. Meet de afstand vanaf de grond tot het zitgedeelte. Deze afstand zou het prettigst moeten zitten en dus ook toegepast worden voor je rollator. Een rollator kopen doe je dus niet zomaar, want er zijn nog genoeg punten waar je op moet letten voor het maken van de juiste keuze!