B2B online marketing is een reeks marketingacties volgens een samenhangende logica die door een bedrijf of een digitaal marketing bureau gedurende een bepaalde periode worden ondernomen om een product of dienst in een business-to-business-context te promoten. Het opzetten van een B2B marketingcampagne kan worden onderverdeeld in verschillende fasen, zoals:

– Het bepalen van doelstellingen; 
– het bepalen van een doel; 
– de begin- en einddatum van de campagne te kiezen; 
– de keuze van de gebruikte communicatiemiddelen; 
– een begroting opstellen.

Een digitale campagne die in een business-to-business-context wordt gevoerd, heeft specifieke kenmerken die niet noodzakelijk bij traditionele marketingcampagnes voorkomen.

Wat is het verschil tussen traditionele en online marketing?

Traditionele marketing is gebaseerd op een outbound methodologie waarbij wordt geprobeerd de doelgroepen te bereiken door marketing- en verkoopacties te pushen. Het is een methode die vaak als opdringerig wordt ervaren door consumenten die zich gestoord voelen door advertenties waarvoor zij niet hebben gekozen. In B2B werken traditionele marketing- en verkooptechnieken zoals cold calling of mass e-mailing helemaal niet meer. Een studie van HubSpot meldt dat 9 van de 10 keer cold calling niet werkt en dat 90% van de managers zegt dat ze niet reageren op koude oproepen en e-mails. Tegelijkertijd is online marketing erg populair geworden bij bedrijven, met name in B2B, waar technieken zoals inbound marketing worden gezien als de opleving van digitale marketing en door marketeers worden overgenomen.

Wat zijn de voordelen van digitale marketing?

De voordelen van digitale marketing zijn talrijk, zowel in B2C als B2B. Digitaal is al enkele jaren een norm en het fenomeen 'digitale transformatie' heeft bijna alle bedrijven getroffen. Er zijn vijf belangrijke voordelen van digitale marketing:

– Een verandering in de relatie met de klant;
– gemakkelijke toegang tot een enorme markt;
– eenvoudige aanpassing voor bedrijven;
– verbetering van het merkimago;
– concurreren met zeer grote merken.

Schroom niet om een digitaal marketing bureau om hulp te vragen.

Wat zijn de specifieke kenmerken van B2B-content?

B2B-content heeft bepaalde kenmerken die jouw bedrijf moet beheersen om concrete resultaten te boeken. Content marketing wordt steeds vaker toegepast in een business-to-business omgeving en merken gebruiken het voor verschillende doeleinden zoals SEO, imago, awareness, branding, enzovoorts. Er zijn verschillende soorten inhoud die een bedrijf kan gebruiken in zijn digitale B2B-campagnes, zoals artikelen, gidsen, white papers, e-books, enz., podcasts, webinars, video's, controlelijsten, enz. Een digitaal marketing bureau kan jou hierbij helpen.