Tim Ferris

Het was een van de meest succesvolle boeken in de laatste tien jaar. De 4-urige werkweek, geschreven door meesterbrein Tim Ferris. Het was natuurlijk ook een ontzettend slimme titel. Want wie wil er nou niet slechts 4 uur per week werken en net zo veel of zelfs meer geld verdienen dan ze voorheen deden. De vraag is natuurlijk tot in hoeverre dit daadwerkelijk mogelijk is en of dit echt iets is wat je wil. Het is namelijk zo dat steeds meer mensen zich realiseren dat als ze stoppen met werken ze alleen maar ongelukkig worden. We hebben een doel nodig, betekenis. Als we alleen maar relaxen worden we al snel heel erg ongelukkig.

Live Chat

Maar dit betekent natuurlijk niet dat er niets te leren valt van het boek van Tim Ferris. Zelfs als je gewoon fulltime blijft werken aan je eigen bedrijf is het doel altijd zo effectief mogelijk te werken. Er is altijd meer dan genoeg te doen en daarom wil je de taken die je kunt uitbesteden weggeven. Een van de dingen waar ik altijd tegen aanliep bij het runnen van mijn eigen webshop was het klantencontact. Terwijl ik me wilde concentreren op zaken zoals mijn collectie uitbreiden, meer nieuwe klanten bereiken door marketing etc. kreeg ik van ontzettend veel bestaande en potentiële klanten lastige vragen die veel tijd opslokten.

Daarom koos ik ervoor dit klantencontact uit te besteden door een live chat dienst in te huren. Deze dienst voerde al het klantencontact uit via een live chat op mijn website waar bezoekers vragen konden stellen en snel beantwoord konden krijgen. Op deze manier kon ik me volledig focussen op het groeien en verbeteren van mijn bedrijf.

Automatiseren en elimineren

Een van de belangrijkste zaken in de 4-urige werkweek is dat je dingen elimineert die je niet persé hoeft te doen om geld te blijven verdienen. Daarnaast wil je dingen die wel belangrijk zijn zoveel mogelijk automatiseren. Dit kun je dus doen door het uit te besteden maar tegenwoordig met de komst van AI zijn er ook veel mogelijk om het door computers te laten doen.

Voor de succesvolle entrepreneur is alles een spel van optimaliseren. Je probeert zoveel mogelijk gedaan te krijgen in zo weinig mogelijk tijd. Hoe dit precies in zijn werk gaat verschilt voor iedereen aangezien iedereen een ander soort bedrijf heeft. Desondanks kunnen we veel leren van het boek van Tim Ferris. Hij is briljant als het gaat om lifehacks vinden.